Dünya Bisiklet konuşuyor ama!


Avrupa Bisikletliler Federasyonu (EFC) tarafından düzenlenen Bisikletli Yaşam Dünya Zirvesi’nde ülkemizi yine bisikletçi temsil etti. Devletin, Hükümetin, bisikletle sporla ilgili bakanlık ve kuruluşların  bir tane yetkilisi yoktu.

Eski milli bisikletçilerimizden, Bisikletliler Derneği Genel Başkanı ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Küresel Kalkınma Hedefleri Türkiye Komitesi üyesi Murat Suyabatmaz kendi olanaklarıyla Brezilya da düzenlenen zirveye katıldı.
EFC, “Bisiklet sürmenin sürdürülebilir ve sağlıklı bir ulaşım aracı olarak kullanılmasını teşvik ediyor. Bisikletin dünyadaki pek çok insan için bir çözüm olduğuna inanıyoruz." Diyerek  çok sayıda  panal ve toplantı gerçekleştirdi. Uzmanlar sunumlar yaptı.
Brezilya da Bisikletli yaşam dünya zirvesinde ki tek Türk katılımcı olan Murat Suyabatmaz’a yeni uluslararası ünvan ve görev verileceği öğrenildi. Hollandalılar Uluslararası Bicycle Mayor projeleri için Suyabatmaz’ı “İstanbul Bicycle Mayor”seçtiler. Hollandalılar bu kararı İstanbul ziyaretlerinde açıklayacaklar.
Uluslararası bisiklet camiası, Bisikletliler Derneği’nin çabalarıyla İlk Dünya bisiklet gününü saat 3 Haziran saat 00:00 da ilk kutlayan ülkenin Türkiye olması ve kıtalararası sürüşle geçiş yapılmasını taktirle karşıladıklarını belirttiler.
 Bisiklet konusundaki bilgi ve birikimiyle dikkatleri çeken, bisikletle ilgili projeleri taktirle karşılanan Suyabatmaz’a Kasım ayında konuşma yapması için Suudi Arabistan’a davet edildi. Hindistan Munbai Bicycle Mayor bisiklet eğitim projesini, Çin ulaşım dergisi ise yazı istedi. Kanadalılar projeleriyle yakından ilgilendi.
Zirve de ECF Başkanlığı görevine getirilen Paris belediye başkan yardımcısı Suyabatmaz ile bisiklet projeleri konusunda 20 dakika görüşürken, İklim değişikliği Birliği’nin İstanbul toplantısına katılacağını söyledi. Yakasına Bisikletliler Derneği rozeti taktı.
Avrupa Bisikletliler Federasyonu (ECF) açıklamasında bisikletçiler için daha iyi ŞARTLAR sağlanması, güvenli bisiklet sürmek için çalısan bunu savunan sivil toplum örgütlerini kapsadıklarını vurguladı.
Bir bisikletçi tek başına bunları yapmak için çırpınırken ilgili, yetkili ve sorumluların sessizliği, bisiklet medyasının olanı biteni görmemesi şaşırtıcı değil mi?
Arşivdeki gazete kupürü (tarihe dikkat) ülkemizde ki velodromda en son ne zaman yarış yapılmış gösteriyor. Bu gün hala 81 milyonluk ülkede veleodrom-pist yok.






Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.